Vanuit t koude Noorden van China
Door: Lies & Rich
Blijf op de hoogte en volg Lisa & Richard
23 December 2010 | China, Taishan
De laaste dag in Shanghai zijn we in de avond naar de Jin Mao toren geweest. Dat is met zijn 420,5meter de op 4 na grootste wolkenkrabber van de wereld. Met een snelheid van 9 meter per seconde werden we zo de lucht ingeschoten door de lift. We hebben vanaf de hoogste verdieping, de 88ste , een megamooi uitzicht gehad van Shanghai by night!
Vrijdag de 17de stond er een nieuw treinavontuurtje van 4 uur op ons te wachten. We waren ruim optijd vertrokken, de metro reed op tijd en kwamen eindenlijk is optijd aan op het station. We kunnen het wel!;-)
Maar er moest natuurlijk iets mis gaan... En jawel hoor, Lisa die de kaartjes bij zich droeg en tevens “het kopstuk” van dit verhaal, wist wel even te presteren dat ze na de eerste kaartjescontrole één van de twee kaartjes kwijt wist te raken..!!! We hadden overal gezocht, maar dat kaartje was natuurlijk allang al foetsie! Het zou is goed gaan..! Na snel wat bekokstoven kwam Rich met het idee om toch maar proberen de trein op te komen, die ondertussen met 5 minuten zou wegrijden.... Want om nou de volgdende trein van 6uur later te pakken en weer nieuwe kaartjes te moeten kopen, klonk niet echt aantrekkelijk... Dus zo gezegd zo gedaan! Dankzij een beetje slim denkwerk en lang leve de taalbarrière wisten we gelukkig alle controlepunten te vermijden!
Uiteindelijk kwamen we gelukkig gewoon volgens plan aan op de gewenste plaats van bestemming, Nanjing! Een mooi oud stadje, maar die voor ons gevoel iets te snel wilde evolueren en daardoor hun normen en waarden zijn verloren tot op een zekere hoogte.
Ons hostel lag gelukkig meteen naast de Confucius Tempel, een groot complex vol kanalen, restaurantjes en gezellige winkel- en marktstraatjes. Je werd er doodgegooid met “hot pot reataurantjes”. En na onze heerlijke eetervaring in Guangzhou besloten we dat hier ook weer te gaan doen.
Ik zal HotPot even uitleggen. Het is een typisch manier van eten. Men neemt: Een eettafel met kookplaat, een pan met 2 compartimenten. In de ene helft een bouillonnetje getrokken van verschillende groentes en in de andere helft een reteheet soepje vol met pepers!! Je krijgt dan een menukaart onder je snufferd geschoven en je kan dan zelf allemaal schaaltjes met de gewenste groenten, vis, vlees, of andere dingen uitkiezen en dan mag je dat zelf koken in je pannetje! Zie het als de Chineze versie van gourmetten bij ons!
Maar daarvoor kwamen we niet specifiek naar Nanjing toe. Nee??? Nee, we kwamen voor de Purple Hill en al zijn prachtheden. Een fikse bergwandeling gemaakt, en onder andere het niet onbelangrijke Sun Yat-senmausoleum, het graf van de grondlegger van de Republiek China, bekeken.
De dag erna was het tijd voor nog serieuzere zaken, en zijn we naar het Nanjing Massacre Memorial Museum geweest. Een museum over het enorme bloedblad dat de Japanners in Nannjing hebben aangericht. In 6 weken tijd, van 13 december 1937- januari 1938 hebben de Jappen 300.000 Chinezen en ongewapende militairen op de meest brute wijzen afgeslacht. En maar liefst 20.000 geregistreerde verkrachtingen. Er waren nog resten van de massagraven te zien. De rillingen liepen over je rug en de indrukken die de foto’s en teksten achterlieten, waren groot!
Eenmaal bekomen van de schrik, was het tijd voor de volgende plek: Tai’an oftwel Taishan! Geloof het of niet maar de treinreis verliep bijna vlekkeloos, er wasd iig geen sprake van verloren kaartjes en/of te laat arriveren o.id.. Een tweetal uren vertraging was de ergste schade deze keer. Maar that we saw through the fingers!
Hier in dit kleine en heerlijk rustige plaatsje waar de mensen uiterst vriendelijk zijn, stond de Mount Tai, de heiligste berg van China, op ons te wachten...! Met de hoogste top van Oost China.
Dit is lang een bedevaartsoord geweest in de tijd van Confucius tot Mao Zedong. De klim kan je jezelf heel makkelijk maken door het eerste deel met de bus omhoog te gaan en vervolgens het pad omhoog te vervolgen door de kabelbaan te nemen en dus de 7200 treden over te slaan. Maarrrrr, dat doen deze 2 sportievelingen natuurlijk niet!!! Nee wij hebben met de beenderwagen het 11 km lange pad (lees: trappen, trappen en nog is trappen!) omhoog getrotseerd! Wat een zware klim zeg!!! De laatste paar steile trappen moest Richard Lisa bijna omhoog duwen, de energie was op! Maar we hebben er een trotse 4 uur over gedaan om de top van 1545meter te bereiken En wat de moeite waard zeg! Wat een heerlijk gevoel geeft dat als je boven aan de berg staat zeg!
Naar beneden zijn we ook gaan lopen. Je zou denken: “Dat doe je toch wel ff!?”. Maar de trappen zijn zo allejezus steil en de treden zijn gemaakt voor mini Chinezen voetjes en waren zelfs voor Lisa d’r bergstappers aan de kleine kant! Kan je nagaan hoe Rich heeft lopen bedakken met die dingen!!! Dus echt lekker snel en makkelijk naar beneden huppelen zat er niet in! Maar met 2uur en 3 kwatier waren we weer veilig beneden. 30Km bergwandel dagje, we zeggen niet verkeerd.
Nu 2 dagen later, worden we nog bijna elke minuut aan de berg herrinnerd in de vorm van een zeer fijne en hardnekkige spierpijn!! Auchhh!
We vertrekken over een uurtje met de nachttrein naar Beijing. Daar gaan we kerst vieren en zullen we t/m de 27ste blijven. En dan gaat de 29ste hopelijk een volgend plan werkelijkheid worden. Dan zullen we vliegen naar Seoul, Zuid Korea! Hier zullen we een week vertoeven. Maar hopelijk houden die Koreaantjes zich rustig en gooien ze geen roet in het eten!!! Duimen jullie voor ons???
Lieve mensen, nogmaals hele fijne kerstdagen! En voor het geval dat we pas na de jaarwisseling weer met een verhaal komen, alvast alle geluk en gezondheid voor 2011!!!
Dikke kerstzoenen en liefs van ons!!!
PS: Foto's volgen......
PPS: In Nederland koud????!!!! Hier op moment van schrijven min 17 op de schaal van Mr Celcius.!!! met voor uitzichten tot min 25!!
23 December 2010 - 14:07
Pa,ma,yanaika,sherin:
hallo lieverds,
nu weet ik hoe Abeltje aan die snelle lift kwam.......
wat een belevenissen toch weer en wat laat China toch veel moois zien.
wel leuk dat potje eten, weer een nieuwe ervaring erbij.
nu dat jullie die berg hebben beklommen, is er dus geen berg meer te hoog voor jullie. op naar de volgende reis.
Richard, hou jij nou die kaartjes vast, dan raakt Lisa ze ook niet meer kwijt en als Lisa jou dan vast houdt, dan komt alles vanzelf wel goed.
en wat die koude betreft, nu voel je pas de kou van de tijd toen de mannen nog van staal waren en de botters van hout.
trek maar gerust je borstrokkie an, dan komt het wel goed.
nou vele kerstgroeten van ons en tot het volgende verslag.
dikke zoenen van pa, ma, yanaika en sherin. -
24 December 2010 - 11:16
Maaikie Maaik!!:
Hee Liesje!!!!!
Ik heb net heerlijk rustig met een grote kop koffie al je reisverslagen zitten lezen.
Wat een avonturen! En wat krijg ik een zin op m'n koffers te pakken.....
Dat jullie je vermaken is goed te lezen! Hier gaat alles goed en lijkt het eerder "frisjes" dan koud vergeleken bij de temperaturen die jullie nu hebben!
Ik wens jou en Richard hele fijne kerstdagen in Beijing en ik hou die Koreaantjes in de gaten voor jullie.
Dikke kus, Maaike
en een knuffeltje van Sam!
26 December 2010 - 09:19
Astrid:
Wat een verhalen zeg en geweldig om te lezen...hele fijne dagen in seoul he en een fijne jaarwisseling..
love ya xxx -
26 December 2010 - 11:24
Ros:
Hahaha ik krijg toch bijna iedere keer de slappen lach van die verhalen van jou! Jullie zijn niet echt van het vlekkeloos reizen he!? Maar weet je wat? Dat maakt het alleen maar spannender ;) x -
27 December 2010 - 09:18
Dca Jose:
Wat een onderneming zeg..om jaloers op te worden. Wij doen het hier maar met ook sneeuw en kou etc. Hele fijne Kerst (is al geweest) en een spetterend begin van 2011.
Liefs,
Jose -
29 December 2010 - 19:40
Karin:
Hey gekkies
Ik krijg het nog eens aan mijn hart van jullie.
Dan zijn jullie weer wat kwijt,dan weer te laat dan weer zus dan weer zo.
Het is ook altijd het zelfde liedje met jullie;)
Maar jullie hebben het gelukkig wel naar jullie zin en dat is het belangrijkste.
Schatten ik hou van jullie en veel plezier.
Kus je zus. -
31 December 2010 - 11:16
Peter Klos:
Hoi Lisa en Richard,
Leuke verslagen, hou vol dat schrijven! Fijne feestdagen en veel plezier in Z-Korea, hopelijk zonder oorlogsdreiging. -
31 December 2010 - 17:57
Maria :
Hallo hoe gaat het met jullie? Hebben jullie het mooi? Zo te lezen wel. Hier mis je niks kwa weer. Wij gaan zo direct oudjaar vieren. Ik hoop dat jullie ook leuk oudjaar gaan vieren. De beste wensen voor 2011, en nog veel plezier en lekker genieten van jullie vakantie. Kusjes Maria -
01 Januari 2011 - 09:41
Henny: